Pogledajte virtualnu izložbu o Matiji Vlačiću!

U povodu 500. obljetnice rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika ( Labin, 1520. – Frankfurt na Majni, 1575.) priređena je dokumentarna izložba Matija Vlačić Ilirik čije je otvorenje bilo planirano u mjesecu travnju u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz pokroviteljstvo gospodina Valtera Flege, zastupnika u Europskom parlamentu, ujedno i predsjednik Počasnog odbora obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

Izložbom se kronološki i sadržajno prikazalo značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus.

Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.

Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri- njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.

UREDNIK: Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina

AUTOR TEKSTA: Dijana Muškardin

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Piero Ricci

PRIJEVOD: dr. sc. Marina Schumann

FOTOGRAFIJA: Mateo Gobo

KOORDINACIJA I DIGITALNO OBLIKOVANJE: Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Labina.

Zahvaljujemo Organizacionom i Počasnom odboru obilježavanja jubileja, kao i svima koji su uložili svoje vrijeme i energiju te doprinijeli ostvarenju ovoga izložbenog projekta.

Virtualnu dokumentarnu izložbu povodom 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika možete pogledati na sljedećim poveznicama:

VIrtualna izložba: https://flacius.info/500-godina-flaciusa/

Online katalog: https://www.flipsnack.com/mvi2020/matija-vlacic-ilirik-500.html

Preuzimanje izložbe (PDF, 190 MB): https://bit.ly/mvi500

Video pregld: https://youtu.be/GZrIESf9qVY