Na današnji dan prije 500 godina rođen Matija Vlačić (Franković) Ilirik

Na današnji dan , 3 ožujka 1520. u Labinu rođen je Matija (Franković) Vlačić Ilirik naš slavni sugrađanin, velikan hrvatske i njemačke reformacijske misli, utemeljitelj protestantske hermeneutike i discipline crkvene povijesti.

Grad Labin će ovu iznimnu obljetnicu obilježavati narednih pola godine, točnije do mjeseca listopada., a program započinje upravo danas obilježavanjem Dana Osnovne škole Matije Vlačića koja je zakazana u 18,00 sati. Tom prigodom će gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić učenicima škole koja nosi ime našeg velikana pokloniti originalnu knjigu Matthiasa Flaciusa llyricusa Septima Centurai iz 1564. Godine,a koju je nedavno Grad Labin otkupio.

Obilježavanje će se nastaviti 9. ožujka kada će se u Kinu Labin održati premijera HTV-ovog dokumentarno-igranog filma Matija Vlačić Ilirik urednik ai scenariste Nike Kostanića te redatelja Nevena Mihaea Dianeževića.

U petak, 13. ožujka 2020. 11,00 sati u Gradskoj knjižnici Labin održati će se promocija Edukativnog priručnika o Matiji Vlačiću Iliriku za srednju i osnovne škole, autorice Dijane Muškardin.
U program obilježavanja uključene sve labinske škole i institucije, ali vrlo je važno što će obilježavanje povijesne obljetnice rođenja naše najistaknutije i najpoznatije povijesne ličnosti izaći iz okvira lokalnog obilježavanja te imati značajne nacionalne i međunarodne programe.

Od događaja u Labinu izdvaja se 5. Međunarodni znanstveni skup Matija Vlačić Ilirik koji će se održati u travnju kada će se realizirati i najznačajnije međunarodno događanje a to je dokumentarna izložba o Matiji Vlačiću u srcu Europskog parlamenta, na kojoj će biti promovirana kultura, jezik i turizam Labina , a koju je omogućio i podupro Europarlamentarac Valter Flego, predsjednik Počasnog odbora 500- te obljetnice.