„Milenijska fotografija“ učenika za 500 godina Matije Vlačića Ilirika

Učenici i nastavnici Osnovne škole Matije Vlačića svojim nastavnim i vannastavnim aktivnostima žive za  povijesnu obljetnicu 500-te godišnjice rođenja najpoznatijeg labinskog sina Matije Vlačića Ilirika čije ime nosi škola.

Osim instalacije s brojem 500 n parku škole, prethodnih su dana učenici na školskom igralištu bili dio  „milenijske fotografije“ u čast ovog velikog jubileja.

Kako bi se učenicama što više približio značaj Matije Vlačića Ilirika za Labin ali i čitavu Europu, kao i njegov vrlo osebujan život  nastavnica povijesti Silvia Česnik  je na zanimljiv način predstavila Matiju Vlačića Ilirika u svim razredima ove škole ali i Osnovne škole Ivo Lola Ribar.

Učenici su bili pozitivno iznenađeni i zadivljeni njegovim životnim iskustvom, energičnim nastupom, osebujnim karakterom i neobičnom pojavom.

Matija Vlačić je na taj  nam je način odškrinuo vrata prema svojem osebujnom životu, podijelio dramatične trenutke, brige, strahove, pružajući  pritom najbolju životnu lekciju, kako je usprkos svim poteškoćama i nedoumicama, neprihvaćanjima i odbacivanjima, na kraju, vrijedno i jedino smisleno ostati vjeran sam sebi i istini za koju se zalažeš.

Njegova pojava povezala je u jednom trenutku prošlost i budućnost.