Matija Vlačić Ilirik nakon 500 godina ponovno na turi po Njemačkoj

Tijekom online nastave sukladno naputku Ministarstva profesorica njemačkog jezika Elviana Frančula Tenčić radila je više projekata s učenicima Srednje škole Mate Blažine. Veliki dio njih bio je jako uspješan, ali jedan je zaista poseban i aktualan. Radi se o digitalnom plakatu kojega su izradili gimnazijalci 3.o i 3.f razreda: Marija Lalović, koja je izradila grafički dizajn i koordinirala projekt, Chiara Golja, Marija Lalović, Luka Hrvatin, Ania Kršulja, Tara Radović, Mateo Dobrić i Paola Pamić, kao autori prezentacija i popratnih tekstova.

Još dok je trajala redovna nastava profesorica Frančula Tenčić dogovorila je s Dijanom Muškardin, profesoricom povijesti i koordinatoricom za Zavičajnu nastavu, da će učenici na nastavi njemačkog jezika (1. i 2. strani jezik) raditi nešto što bi se uklopilo u projekt Zavičajne nastave s temom Matije Vlačića Ilirika.

Ideja je bila da Matija Vlačić u današnje doba opet posjećuje gradove u kojima je nekad živio, ali ovaj put kao bloger. U svom blogu predstavlja te gradove i komentira promjene s obzirom na vrijeme u kojem je on živio, a također i situacije na svom putu.

Učenici su izradili power point prezentacije za svaki grad, a koje se otvaraju kad se klikne na pojedini grad (najprije se dobije slika grada s komentarom Matije Vlačića, a još jednim klikom na sredinu fotografije otvara se cijela PPT.

Na plakatu postoji i link koji vodi do starih crteža kako su gradovi izgledali pred 500 godina, te još jedan link koji vodi do bloga Matije Vlačića, gdje se nalaze njegovi komentari o hrani, smještaju, prijevoznim sredstvima tijekom puta i slično.

Digitalni plakat “Matthias Flacius Illyrikus nach 500 Jahren wieder In Deutschland auf Tour” pogledaje OVDJE!