FLEGO: U Briselu 15. travnja u Europskom parlamentu izložba o Flaciusu

Obilježavanje će dio programa imati i u Zagrebu, Osijeku, Briselu, Regensburgu i Beču, a ne samo u Labinu. Želimo obilježiti ovu značajnu godišnjicu na jednoj znanstvenoj razini, ali i da svih educiramo o M. Vlačiću Iliriku koji je bio ispred svog vremena, jedan od najvećih umova svoga doba, rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić

Pod predsjedanjem zastupnika u Europarlamentu Valtera Flega, predsjednika počasnog odbora obilježavanja 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika, u labinskoj Maloj vijećnici održana je prva sjednica tog odbora. Prisutni su bili i akademik Josip Bratulić, tajnik Matice Hrvatske Zorislav Lukić, prof. dr. Lidija Matošević iz Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik iz Zagreba, prof. Jaroslav Pecnik s Visokog Evanđeoskog teološkog učilišta iz Osijeka, dr. sc. Luka Ilić i labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Obilježavanje u Briselu i Beču

Grad Labin ove će godine obilježiti 500. obljetnicu rođenja najslavnijeg Labinjana, reformatora, teologa, lingviste, filozofa i crkvenog povjesničara Matije Vlačića Ilirika. Kako bi ta iznimna i povijesna obljetnica bila dostojno obilježena Grad Labin zajedno s Narodnim muzejom Labin, labinskim osnovnim i srednjom školom, ustanovama u kulturi te suradnicima iz Hrvatske i Njemačke radio je na pripremi programa koji će se zbivati tijekom ove godine.

– Jedno veliko hvala Gradu Labinu koji priprema toliko aktivnosti, hvala što me uključio i ukazao mi čast da predsjedam ovom počasnom odboru obilježavanju 500.obljetnice rođenja Matije Vlačića ILirika, velikog čovjeka rođenog u Labinu, reformatora i Europljanina. Drago mi je da sam i osobno mogao ugraditi dio Europskog parlamenta u cijeli ovaj program i pridonijeti da u Briselu 15. travnja na trećem katu Europskog parlamenta organiziramo izložbu o Matiji Vlačiću Iliriku, rekao je predsjednik Valter Flego i istaknuo da će se zajedničkim snagama dostojno obilježiti ova obljetnica, ne samo u Istri, nego i u Hrvatskoj te zemljama u kojima je Matija Vlačić Ilirik djelovao.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić najavio je da će se idući tjedan sastati programski odbor koji će objaviti konkretan program obilježavanja.

– Matija Vlačić je veliki čovjek ne samo za Labin i Hrvatsku nego i cijelu Europu i zato bih zahvalio gospodinu Flegu što je, uz sve svoje obaveze, prepoznao bit ovog događaja i prihvatio se uloge predsjednik Počasnog odbora. Obilježavanje će dio programa imati i u Zagrebu, Osijeku, Briselu, Regensburgu i Beču, a ne samo u Labinu. Zahvalio bih se i svim članovima koji su u Počasnom odboru i koji predstavljaju niz institucija iz cijele Hrvatske. Želimo obilježiti ovu značajnu godišnjicu na jednoj znanstvenoj razini, ali i da svih educiramo o M. Vlačiću Iliriku koji je bio ispred svog vremena, jedan od najvećih umova svoga doba koji je napisao više od tristo knjiga i više od 50 tisuća stranica i s kojim se ponosimo, rekao je Glavičić.

Objava dijela programa

U nizu programa izdvajamo organizaciju 5. Međunarodnog znanstvenog simpozija “Matija Vlačić Ilirik” Labin koji će se održati u mjesecu travnju u Labinu i izdavanje edukativne knjižice namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole i za učenike srednje škole s radnim nazivom “Labinjan Matija Vlačić Ilirik 1520. – 2020.”. U suradnji s Umjetničkom organizacijom Teatar Naranča iz Pule priprema se kazališna predstava o životu Matije Vlačića Ilirika koja će imati za cilj, u dinamičnoj priči uz puno glazbe govoriti o zanimljivim crticama iz Vlačićevog burnog života. Nadalje, sve manifestacije u organizaciji Grada Labina bit će na temu Matije Vlačića, među kojima izdvajamo izložbu labinskih umjetnika Labinski uzlet likovnosti i Spheena Dox.

Pučko otvoreno učilište Labin i Narodni muzej Labin rade na projektima modernizacije i osuvremenjivanja muzejskog postava Memorijalne zbirke Matija Vlačić Ilirik, uređenja biblioteke i studijske učione u sastavu zbirke Vlačić te otkupu knjiga, dokumenata i predmeta vezanih uz život i djelo Matije Vlačića. U suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom iz Zagreba planiraju se održati izložbe starih i vrijednih knjiga iz fundusa Zbirke rukopisa i starih knjiga u Zagrebu i Labinu, a suradnja je uspostavljena i sa Sveučilišnim centrom za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik iz Zagreba. Labinske osnovne škole Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar, kao i Srednja škola Mate Blažine već su u poodmaklim pripremama obilježavanja ovog velikog jubileja te će u vlastitoj organizaciji i u suradnji s Gradom Labinom organizirati brojne aktivnosti tijekom cijele 2020. kako unutar, tako i izvan prostora škole.

Ovo je samo dio planiranih aktivnosti jer će Grad Labin kao nositelj organizacije 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika, nakon sjednice Programskog odbora koja je zakazana za idući tjedan, objaviti cjelokupni program događanja.